Friday, October 10, 2008

JOM! KITA PAKAT2 BELAJAR. . .pengalaman MHD

Assalamualaikum wrt wbt


“Bacalah dengan (menyebut) nama Tuhanmu yang menciptakan. Dia telah menciptakan manusia dari segumpal darah. Bacalah, dan Tuhanmulah Yang Maha Pemurah. Yang mengajar (manusia) dengan perantaran kalam (tulis baca). Dia mengajar kepada manusia apa yang tidak diketahuinya.” [Al-Alaq ayat 1-5]


Alhamdulillah, hobi saya membaca. Saya sangat-sangat suka membaca. Sehingga kadang-kadang ditegur isteri kerana apabila sampai sahaja ke rumah, saya akan tertiarap membaca (rumah saya tiada sofa atau meja membaca), sedangkan anak-anak perlukan masa untuk bersama saya. Biasanya, apabila ditegur barulah buku tersebut disimpan dan saya akan bergurau senda atau ‘bergelumang’ dengan anak-anak.


Minat membaca ini timbul semenjak saya masih kecil lagi. Saya boleh membaca Al-Quran seawal usia tadika, berkat emak dan ayah saya sebagai guru Al-Quran kampung semenjak dahulu sampailah sekarang walaupun kami berpindah-randah. Rumah kami dari dahulu dipenuhi dengan anak-anak kampung (sekarang bandar) yang belajar mengaji Al-Quran.


Saya tidak perasan secara tepat sejak bila saya mampu membaca. Seingat saya, ketika kami sekeluarga masih menetap di rumah rakit di kampung Kuala Tembeling, Jerantut 25 atau 26 tahun yang lampau.. saya sudah boleh membaca akhbar. Ketika itu mungkin saya masih bersekolah tadika dan saya belajar di tadika selama 2 tahun iaitu ketika berusia 5 dan 6 tahun. Alhamdulillah, tabiat tersebut nampaknya ‘menurun’ kepada anak kedua saya yang berusia 5 tahun sekarang ini sehingga di tegur oleh emaknya. Selain menonton tv, hampir setiap masa dan ketika dia akan membaca dan menyiapkan buku latihan yang diberikan oleh guru PASTI nya sehingga habis semua buku latihannya telah disiapkan walaupun belum disuruh oleh gurunya. Sekarang anak perempuan saya itu sudah mula membaca akhbar sedikit demi sedikit.


Minatnya saya pada membaca, menyebabkan saya dianugerahkan sebagai Peminjam Buku Perpustakaan Terbanyak dalam Majlis Penyampaian Hadiah Sek. Ren. Keb. Kuala Tembeling pada tahun 1986. Ketika itu saya berada dalam darjah 3 dan tahun tersebut adalah tahun terakhir kami menetap di Kuala Tembeling sebelum berpindah ke Beserah, Kuantan. Dalam majlis penyampaian hadiah tersebut saya merasa amat seronok kerana merangkul banyak anugerah dan hadiah. Selain peminjam buku perpustakaan terbanyak, saya juga mendapat hadiah sebagai pelajar nombor 1 dalam kelas, anugerah sebagai ketua kelas dan mendapat anugerah nombor 1 keseluruhan darjah 3 pada tahun tersebut (kalau tidak salah ingatan saya).
Buku yang banyak saya baca di peringkat sekolah rendah kebanyakkannya ialah buku-buku penyisatan bersiri kanak-kanak sehingga saya pernah bercita-cita menjadi polis, peguam atau penyiasat persendirian. Di peringkat awal menengah, saya juga minat membaca buku-buku novel remaja sebelum kemudiannya beralih kepada buku-buku agama dan dakwah.


Saya amat bersyukur lantaran minat membaca itu berlanjutan hingga ke peringkat menengah, diploma, ijazah dan sampailah ke hari ini. Saya mula memberi tazkirah secara kecil-kecilan di peringkat sekolah menengah dengan berbekalkan maklumat dari buku-buku bacaan saya di samping ilmu yang diperolehi di dalam kelas serta ceramah-ceramah atau kuliah yang saya ikuti di surau-masjid sekitar Mukim Beserah, Kuantan.


Saya telah terdedah dengan dunia dakwah semenjak di peringkat sekolah menengah lagi. Kebetulan saya belajar di Sek. Men. Agama Al-Ihsan, Kuantan dan pada tingkatan 5 saya memegang jawatan Pengerusi Badan Dakwah & Kebajikan SMAAI. Usaha-usaha ceramah, tazkirah, diskusi bersama teman-teman dan penerbitan risalah telah dilakukan walaupun saya masih kekurangan ilmu dan kefahaman yang mendalam berkaitan dakwah.


Ketika menyambung pengajian peringkat diploma di Maahad Tahfiz Al-Quran Negeri Pahang, saya beroleh maklumat serta pandangan baru dan segar tentang dunia dakwah. Ianya bermula dengan sebuah buku yang dipinjam dari perpustakaan Masjid Negeri. Buku yang bertajuk – Dakwah & Tarbiah ; Pandangan Hasan Al-Banna – terbitan Pustaka Aman Press Sdn Bhd. Buku ini adalah terjemahan dari kitab asal yang berjudul – Hasan Al-Banna ; Mauqif fi Ad-Dakwah wat Tarbiyah – karangan Abbas As-Siisi. Penterjemah kepada buku tersebut ialah Haji Mohd Tahir Daeng Mengati.


Seronoknya saya dengan buku tersebut hingga saya mengkhatamkannya berkali-kali. Isinya benar-benar menarik perhatian saya kepada susuk seorang daie yang hebat seperti Hasan Al-Banna. Bukan sahaja pada peribadinya, tetapi dasar dan gagasan dakwah yang dipimpinnya. Pembinaan Iman adalah perkara pokok. Ukhuwwah adalah akar tunjang dalam dakwahnya. Menyusun dan mengikat bata-bata penggerak adalah asas utama dalam binaan jamaah dakwah tersebut. Tarbiyah adalah agenda utama dan banyak lagi asas-asas penting dan maklumat berharga yang diperolehi dari bacaan buku tersebut. Yang menariknya ialah gagasan dakwah beliau adalah bertitik tolak dari kefahaman dan penguasaannya terhadap Al-Quran dan Sunnah Nabi s.a.w. khususnya dalam konteks dakwah dan tarbiyah.


Ia mengajar saya tentang peringkat-peringkat dakwah, seni dalam menghadapi kepelbagaian sasaran dakwah, perhatian penting kepada persoalan membangunkan jiwa dengan kesedaran dan keimanan mendahului hukum halal dan haram. Ia juga menanamkan ke dalam jiwa saya tentang besarnya nilai dan harga ukhuwwah islamiyyah antara anggota penggerak dakwah. Kelapangan dada dan keterbukaan kepada perbezaan dalam persoalan pendekatan di samping teguh mempertahankan prinsip. Mampu membezakan antara wasilah dan ghayah, antara strategi dan matlamat.


Buku ini menjadi pendorong kepada saya kemudiannya untuk mengkaji lebih mendalam tentang sejarah gerakan dakwah, tokoh dakwah dan tulisan-tulisan mereka. Mengenali tokoh-tokoh dakwah moden seperti Syed Qutb, Hasan Hudhaibi, Said Hawa, Abul A’la Al-Maududi, Mustafa Masyhur, Sheikh Abdullah Azzam, Dr Yusuf Al-Qaradhawi, Sheikh Muhammad Al-Ghazali, Pak Natsir, Prof Dr Hamka dan lain-lainnya.


Hari ini, saya berbahagia dengan hasil pembacaan tersebut. Saya telah mempersiapkan diri saya untuk dakwah dan tarbiyah. Saya telah meletakkan dakwah dan tarbiyah sebagai jalan hidup. Ketika ingin melangsungkan perkahwinan dengan isteri yang amat dicintai, saya telah menjelaskan padanya bahawa dia akan berkongsi hidup dengan saya dan dakwah. Saya merasakan diri ini terlalu banyak dosa dan berharap agar usaha-usaha dakwah ini akan menjadi kaffarah (penghapus) dosa-dosa yang pernah saya lakukan.


Saya mencoretkan segalanya ini bukan untuk tujuan membesarkan diri. Semoga Allah memelihara tujuan dan niat saya. Segala coretan ini sekadar untuk kembali memotivasi diri dan berkongsi manfaatnya dengan adik-adik serta rakan-rakan saya dalam perjuangan dakwah dan tarbiyah. Segala-galanya bermula dengan minat MEMBACA yang amat mendalam. Membacalah.. jangan jemu membelek kitab.. jangan rasa puas dengan ilmu.. jangan biarkan wujud sebarang keraguan dan kesamaran dalam pemikiran tanpa usaha yang bersungguh-sungguh untuk proses pencerahan dengan ilmu dan membaca.. Demi Allah, saya tidak pernah menyesal kerana minat membaca (gila membaca?).. malah saya amat bersyukur dengannya... walau pun saya sedar dengan penuh insaf, masih banyak yang perlu saya pelajari untuk meningkatkan ilmu yang masih tidak sepertinya ini...


- SELAMAT MEMBACA -
OLEH : Mohd Hazmi Dibok(MHD) at 8:09 PM 0 comments
Labels:

No comments:

Post a Comment