Tuesday, October 20, 2009

Haram GREEN Soya bean drink from YEO's dan FANTA APPLE

Salam muslimin dan muslimah,

Cuba baca dan amati betul. Tulisan ini saya salin dari blog sahabat kita http://idhamlim.blogspot.com/2009/10/haram-green-soya-bean-drink-from-yeos.html. Sekiranya betul bagai didakwa maka pihak berwajib hendaklah segera bertindak mengharamkannya dan mengambil tindakan undang-undang.

Awas semua muslimin dan muslimah! GREEN BEAN SOY DRINK

Salam semua.
Kali ini saya nak sentuh ttg minuman ringan keluaran Yeo Hiap Seng, jenama salah satu pembekal minuman ringan yg tak asing lagi di rantau ini khususnya Singapura dan Malaysia .
Pernahkah anda dengar ttg keluaran produk minuman YHS yg terkini, khususnya minuman kacang soya fusion dgn kacang hijau?

Jika anda di Singapura, harap2 baca dulu ya, bahan-bahan yg terkandung dalam minuman ini.
Semasa saya ke salah sebuah pasaraya tempatan, terpandang saya ke arah minuman ini yg saya fikir adalah salah satu lagi keluaran terbaru YHS. Iyerlah, apalah bahan yg nak dibubuh dlm minumankan? So I pick up one and brought to office. Tapi, bila saya baca ingredientsnya.......Cuba lihat kat pic ini.Cuba lihat dekat-dekat........

Apa ke benda ni?
Rupa-rupanya E471 is derived from pig.
MasyaAllah, dah takde lagi ke sumber yg baik, yg murni, darimana pihak pengeluar nak dapatkan bahan atau sumber utk membuat produk minuman mereka????

Tidakkah mereka peka dgn pengguna2 Islam yg sememangnya ramai telah terbiasa dgn minuman yg mereka bekalkan atas jenama YHS??? Belek punya belek.....hah, patutlah. Minuman ni diperbuat di....... di negara yg dah mmg dah tersohor bubuh melamine dalam susu!!

Apapun, saya sekedar berkongsi info dan diharap sesiapa yg teringin nak merasa minuman jenama YHS "Green Bean Soy Drink", lupakan sajalah niat anda tu. Tak berbaloi bahan yg haram jika memasuki dlm tubuh badan kita ni!! Harap dapat sebarkan info ini terutama sekali kpd anak-anak kita yg mungkin kurang arif ttg perkara ini.Do not drink FANTA APPLE, as it contains (E211, E224) Fat of Pork(PIG)
Dicatat oleh DRS. KHALIL IDHAM LIM di
4:29 PM

No comments:

Post a Comment