Monday, September 5, 2011

Mat Indera antara 150 tokoh terbilang kata MB Johor!

Mat Indera antara 150 tokoh terbilang kata MB Johor!

LIHAT wajah lelaki ini, inilah wajah Mat Indera, seorang pejuang yang lahir dari tanah Johor. Baru-baru ini Mat Sabu dikecam teruk oleh media propaganda Umno kerana menyebut Mat Indera sebagai hero sebenar.

Mat Sabu dituduh sebagai penyokong dan pendukung komunis, kerana mengangkat Mat Indera sebagai pejuang kemerdekaan. Tapi tanpa mereka sedari Menteri Besar Johor pernah mengiktiraf Mat Indera sebagai antara 150 tokoh terbilang dari Negeri Johor.

Di bawah ini petikan teks ucapan Menteri Besar Johor, Dato' Haji Abdul Ghani Othman pada majlis pelancaran buku "Fatimah gadis desa srikandi bangsa", di Permata Ballroom, Hotel Puteri Pacific, Johor Bahru pada hari Khamis, 13 Ogos 2009 jam 10.45 pagi [http://www.johordt.gov.my]. Berita ini turut disiarkan di portal [Bernama]

Jelas sekali di dalam ucapannya menyebut hampir 150 orang tokoh terbilang yang lahir dari Johor telah ditulis biografinya dan diterbitkan oleh Yayasan Warisan Johor dalam lima jilid. Salah satu jilid yang disebut oleh beliau ialah Pengukir Nama Johor.
Pengukir Nama Johor adalah judul sebuah buku yang turut mencatatkan biografi Mat Indera sebagai pejuang kemerdekaan. Malah di kulit luar buku ini terpampang wajah Mat Indera.
Jika gerombolan songkok tinggi tiga jengkal (United Malays No Otak) masih tak percaya dengan kewujudan buku ini. Sila buat tempahan secara online sekarang, harganya pun tak mahal baru RM20.00. Klik sini [Yayasan Warisan Johor]
ReJaM© "MB Johor kata Mat Indera Tokoh terbilang, Polis takmau tangkap?"

Source: http://milosuam.blogspot.com/2011/09/mat-indera-antara-150-tokoh-terbilang.html

1 comments:

 1. Salam,

  Cuba dengar betul2 apa yg Mat Sabu cakap! Bab Mat Indera yang kena tipu dengan pakatan Komunis masa serang Bukit Kepong satu hal, tapi kesannya puak-puak cina dalam DAP dah berdegar-degar suruh iktiraf perjuangan Komunis tu apa hal?

  Tak nampakkah bagaimana PKM menipu pejuang-pejuang Melayu dengan sentimen bencikan British sehinggakan Mat Indera sendiri tak boleh melawan saat Cina Komunis laknatuLlah membunuh wanita, kanak2 di Bukit Kepong?

  Apa tak terguriskah Mat Indera ketika mayat-mayat saudara seislam Polis-polis bertugas dibuang kedalam api sampai rentung? Mana peranan Mat Indera.. nampak sangat ditipu dan diperdaya seperti mana PAS sekarang diperdaya DAP kerana bencikan UMNO!.

  Ingatlah firman Allah yang kafir ini sedikit pun tak akan redho sehinggalah kita mengikut cara mereka.

  Abi Qalam

  ReplyDelete