Friday, June 22, 2012

Tunku Harmy: Melayu Umno Tambah Korup Sebab Dr M
SHAH ALAM, 19 JUN: Budaya rasuah di negara ini menjadi semakin buruk apabila pentadbiran negara diambil alih mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.
Seorang kerabat Diraja Negeri Sembilan, Tunku Harmy Tunku Hanan berkata budaya kroni di dalam Umno menjadi lebih kronik selama pemerintahan Dr Mahathir yang memegang tampuk kuasa selama lebih 20 tahun.
“Umno ni setelah Dr Mahathir ambil pucuk kepimpinan, penggal pertama memang dia hebat.
“Masuk penggal kedua pula dia mula ‘bersih, cekap, amanah’ untuk kroni dan keluarga dia.
“Selepas itu saya tengok Melayu mula korup sebab dia,” ujar Tunku Harmy yang juga merupakan sepupu kepada Baginda Dipertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Muhriz Tuanku Munawir.
Menurut Tunku Harmy, Dr Mahathir mampu bertahan selama lebih empat penggal dengan menggunakan rahsia salah laku pemimpin Umno-BN lain untuk kepentingan diri.
“Oleh kerana Menteri Besar, menteri-menteri semua dia dah pegang, sampai lebih empat penggal dia tahan.
“Semua rekod dia pegang sebab nak pertahankan kedudukan dia sebagai presiden Umno.
“Bila orang nak lawan dia, dia keluarkan fail dan akhirnya inilah yang merosakan rakyat, keturunan bangsa Melayu dari segi akidah, perangai, akhlak tak boleh pakai lagi.
“Melayu jadi jahat sebab dia. Pemimpin dari atas ke bawah tak ada yang tak korup. Jadi saya harap PKR jangan jadi macam Umno,” katanya lagi.
Tunku Harmy turut mengingatkan pemimpin Pakatan Rakyat agar tidak mengulangi kesilapan yang dilakukan oleh Dr Mahathir sekiranya gagasan itu berjaya menawan Putra Jaya nanti.
“Kalau satu hari nanti pemimpin Pakatan pun macam Umno, saya juga akan bangkit lawan,” ujarnya nanti.

Source: http://www.selangorku.com/?p=9848&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=tunku-harmy-melayu-umno-tambah-korup-sebab-dr-m

No comments:

Post a Comment