Wednesday, November 7, 2012

Gejala murtad; Siapa berkuasa lebih 50 tahun Negara? — Dr Raja Ahmad Iskandar Al-Hiss


6 Nov — Dewan Pemuda PAS Negeri Perak menempelak Pergerakan Pemuda Umno Negeri Perak dan Pergerakan Pemuda Barisan Nasional (BN) Negeri Perak yang mencabar agar menyatakan pendirian berikutan  kenyataan Nurul Izzah Anwar, Naib Presiden PKR yang dikatakan membenarkan kejadian murtad oleh umat Islam di Malaysia.
Persoalan mudah kami, siapakah yang telah berkuasa memerintah negara Malaysia lebih 50 tahun? Bukankah sebelum ini pada tahun 2006 kenyataan daripada Tan Sri (Dr) Haji Harussani Zakaria, Mufti Kerajaan Negeri Perak telah mengatakan menerima laporan menerusi kajian sekumpulan Melayu profesional dan intelektual bahawa terdapat jumlah mereka yang murtad tersebut mencapai sehingga 100,000 orang? Di mana Pemuda Umno ketika itu?
Siapakah yang sebenarnya membenarkan kes murtad berleluasa di negara ini dan di Perak khasnya? Siapakah yang cuba mengamalkan kembali  'ancak' di Manong, Kuala Kangsar dulu yang jelas boleh mengelirukan umat Islam? Siapakah yang menganjurkan program-program hiburan ala barat sehingga membawa anak-anak muda lalai kepada Agama? Bukankah juga Parti-Parti dalam Komponen BN terutamanya MCA melalui Presidennya yang secara jelas menyerang Islam tanpa ada amaran keras daripada Pemuda Umno? Bagi kami Pemuda Umno tidak ikhlas membela Islam dan memertabatkan Islam di mata orang bukan Islam sedangkan mereka berkuasa melakukannya. Dan sebenarnya Pemuda Umno dan BN sudah ketandusan idea untuk terus menjadi tonggak Umno dan BN.
Ini juga jelas bahawa Pemuda BN ingin meletakkan kegagalan mereka menjaga Islam seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Malaysia sebagai Agama rasmi kepada pihak terutamanya melalui kenyataan Nurul Izzah yang telah diputar belit oleh media tertentu. Saya bersedia mencabar Pemuda Umno terutamanya Ketua Pemudanya untuk berdebat di atas kepentingan Islam jika mereka benar-benar ikhlas dan berani untuk bersemuka. Tidak perlu melalui sidang media dan kenyataan media semata-mata dan akhirnya semua tindakan akan merugikan Islam kembali.
Dr Raja Ahmad Iskandar Al-Hiss, Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Perak.
This is the personal opinion of the writer or publication and does not necessarily represent the views of The Malaysian Insider.

4 comments:

 1. Salam
  Allah tanya tak kira umno @ PAS

  ReplyDelete
 2. Salam

  Kalau menang berdebat tapi Islam tergadai buat apa. kerja mencabar. itu aja yg dia tahu. puak2 kafir terutama kristian bertepuk tangan lihat Islam bertelagah.

  Memang bodoh betul la Dr Raja Ahmad Iskandar Al-Hiss, Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Perak ni. ada PHD letak kat lutut. Orang putih ada PHD pun tak letak title Dr kat depan. Tak kan tak tiada kebaikan/sumbangan UMNO/BN terhadap Islam selama 50 tahun ni. Ni lah perangai yang duduk dalam PAS. Bab kebaikan dia buat2 buta. Hati busuk. Patut la boleh keluar statement cam ni.


  ReplyDelete
 3. Suruh senaraikan apa dia buat pula selama 50 tahun untuk Islam dan Negara Malaysia ni. Asyik menyalak menyalahkan macam anjing menuding jari pada orang lain. Nabi Muhammad s.a.w pun tak berdakwah cara ini. kena semak balik PHD ni.

  ReplyDelete
 4. Salam
  Ngaku ramai pandai agama dlm pas .tak kan nak dakwah d tempat selesa saja Dan kutip bayaran jemaaah ..ni tak nak dakwah dan bantu percuma
  http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1110&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_01.htm

  ReplyDelete