Saturday, January 14, 2012

Bersihkan Malaysia: Moto Konvensyen PR Ke-3

Bersihkan Malaysia: Moto Konvensyen PR Ke-3

Saturday, 14 January 2012 | Ruangan: Berita

Oleh Mat Zahari Bin Ali

ALOR SETAR, 14 JANUARI : Konvensyen Pakatan Rakyat Ke-3 yang berlangsung di sini menjadikan moto “Bersihkan Malaysia” sebagai sebuah akur janji bagi memastikan segala hak rakyat akan dapat dinikmati secara adil dan harmoni.

Moto ini bertepatan dengan hala tuju PR disaat negara sedang mengalami pelbagai kepincangan akibat amalan rasuah, kronisme, salah guna kuasa, ketirisan dan pemborosan yang berluasa berlaku dalam kerajaan.

Pada hari ini dijangkakan lebih 600 perwakilan dari ketiga-tiga gabungan PR selain 200 pemerhati akan menyertai konvensyen sehari di sini.

pic.twitter.com/PWIVCwYK

Fokus utama yang akan diperbincangkan antaranya termasuklah isu-isu berkaitan Pilihanraya Umum, Sistem Kehakiman, Fedaralisme, Rasuah, Felda dan penjawat awam selain isu-isu masyarakat.

Majlis akan bermula jam 9.30 pagi dengan ucapan pembukaan oleh Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Razak.

Kemudiannya di ikuti ucapan ketiga-tiga Setiausaha Agong parti, Mustafa Ali (PAS), Saifuddin Nasution Ismail (PKR) dan Anthony Loke (DAP).

Ini akan di ikuti dengan ucapan suara hati nurani rakyat Malaysia yang terdiri dari wakil-wakil negarawan budaya, warga Felda, penjawat awam, ahli akademik, NGO, pelajar dan wakil dari Sabah dan Sarawak.

Antara tokoh yang akan memberi ucapan adalah Sasterawan negara, Datuk A Samad Said, Prof Dr Aziz Bari, Datuk Ambiga dan Safuan Anang yang mewakili wakil pemida dan pelajar.

Perbahasan akan bermula pada jam 12.00 tengah hari dengan lima pembentang utama. Antaranya oleh S.Sivarasa, Suhaimi Said, Dato Husam Musa , Liew Chin Tong dan Nurul Izzah Anwar.

Manakala ucapan penggulungan pemimpin akan bermula pada 2.30 petang. Turut memberi penggulungan adalah, Azmin Ali, Lim Guan Eng, Datuk Seri Hadi Awang, Karpal Singh, Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat dan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Di majlis pembukaan, para pemimpin dan seluruh perwakilan akan melafazkan ikrar Pakatan Rakyat.

Kandungan Ikrar tersebut mengandungi lima teras utama antaranya mempertahankan Perlembagaan persekutuan, meningkatkan mutu perkhidmatan, perkukuh kerjasama PR, Menghindar sogokan yang menjurus kepada pengkhianatan kepada rakyat dan membina negara yang demokratik, adil dan berkebajikan.

Sementara itu pada malamnya, Rapat Rakyat Perdana akan di adakan di Stadium Sultan Abdul Halim, lokasi di mana konvensyen diadakan.

Semua pimpinan tertinggi PR akan menyampaikan ucapan pada malam ini.


Source: http://www.selangorkini.com.my/my/berita/36203

No comments:

Post a Comment