Sunday, May 29, 2011

Nak Jadi Pemimpin??? ....contohi KHALIFAH UMAR BIN ABDUL AZIZ - Siri Akhir

1 comments:

 1. Salaam, Isu zakah di zaman Khalifah Umar bin Abdul Aziz dikatakan tidak ada umat islam yang layak menerima zakah kerana semua orang kaya raya atau boleh hidup berdikari tanpa perlukan zakah. Soalan saya:
  1. Mustahil dalam jutaan rakyat beliau tidak ada orang miskin sedangakan miskin kaya adalah sunatullah;
  2. Mutahil tidak ada anak yatim yang kehilangan tempat bergantung tetapi mereka hidup kaya raya
  tanpa perlukan zakah;
  3. Adakah zaman Khalifah ini tidak ada ibu tunggal armalah yang mempunyai ramai anak?;
  4. Adakah zaman itu tidak ada golongan yang saudara baru yang memeluk islam dan perlukan bantuan hingga sampai tak perlu terima zakah?
  5. Adakah zaman itu tidak ada musafir fisabilillah yang amat memerlukan bantuan zakah?;
  6. Apakah zaman itu tidak ada pusat-pusat pengajian Islam untuk membiayai pengajian anak2 Islam yang daif?

  Saya yakin kenyataan yang betul ialah "Pada zaman Khalifah Umar Abdul Aziz golongan penerima zakah adalah terbela kerana sistem pungutan dan agihan zakah di zaman baginda adalah cekap dan beramanah". Ingatlah zakah bukan untuk mengkayakan orang miskin tetapi untuk membantu meringankan hidup mereka. Takkan satu keluarga miskin sekali terima zakah maka mereka terus kaya? Pemberian adalah berkala. Mustahil dalam jutaan rakyatnya tidak ada anak-anak yatim hingga tak ada yang layak terima zakah, sedangkan ramai anak2 menjadi yatim kerana bapa2 mereka syahid fisabilillah. Miskin dan kaya adalah sunatullah dan akan wujud hingga hari Qiamah sebab itulah fardhu zakah akan terus wujud.

  sekian.

  mat yasin

  ReplyDelete